Over veerkracht

Werelddag       Veerkracht       FAQ

Over veerkracht

Stress op het werk, relatieproblemen, het plots overlijden van een dierbare… Bepaalde gebeurtenissen krijgen zelfs de sterkste karakters klein. Sommige mensen pikken na een poosje de draad weer op. Anderen doen er langer over om opnieuw hun draai te vinden. Ze kampen met faalangst, kunnen het verdriet geen plaats geven of hebben moeite hun gevoelens te uiten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wil deze problematiek aankaarten én aanpakken met een World Mental Health Day op 10 oktober. Voor het derde jaar op rij krijgt dit evenement ook een Vlaamse versie.

“Samen veerkrachtig” is opnieuw de rode draad van de Werelddag geestelijke gezondheid. En dat is geen toeval. Want veerkracht is precies datgene wat je nodig hebt om na een mentale tik een frisse start te nemen.  Veerkracht is het vermogen om je rug te rechten en terug te komen, sterker dan ooit.  Zodat je beter omgaat met dagelijkse stress en nare gebeurtenissen.

Aanvaarden

Moet je dan altijd en overal sterk zijn? Zeker niet!  Je mag je gerust verdrietig of onzeker voelen als er iets vervelends gebeurt. Veerkracht is niet hetzelfde als onkwetsbaar zijn. Je emoties onder ogen zien en ze aanvaarden is ook een teken van veerkracht. Gun jezelf dus genoeg tijd om terug te veren.

Zorg dragen voor elkaar

Ben je zelf veerkrachtig en hebben stress en pech geen impact op jou? Mooi zo, maar vergeet niet dat er heel wat anderen zijn die dat geluk niet hebben. Beter nog: je kan heel wat voor anderen betekenen.  Door aandachtig te luisteren bijvoorbeeld, zonder te oordelen. Of door je waardering uit te spreken over iemand. Of een schouderklopje te geven of er gewoon te “zijn” voor de ander. En neen, daarvoor hoef je heus geen psychiater te zijn. Je oprechte betrokkenheid kan wonderen doen voor de veerkracht van anderen. Denk daaraan, als je iemand ontmoet die het moeilijk heeft.

Interessante lectuur

Wil je meer weten over dit thema? Hieronder vind je enkele artikels en boeken over dit onderwerp.

Boeken

Artikels

Volg ons  

Een initiatief van   vvgg
ism. 10 partners