Over veerkracht

Image
Werelddag       Veerkracht       FAQ

Waarom een werelddag?

Pfft, alweer een werelddag, horen we u zeggen. Gelijk heeft u. Sterker nog: in een ideale wereld zijn werelddagen compleet overbodig. Want daar staan we elke dag opnieuw stil bij onze geestelijke gezondheid en die van anderen. Praten we open en eerlijk over wat ons dwars zit. En luisteren we aandachtig naar andermans verdriet.

Helaas: de statistieken geven ons ongelijk. Wereldwijd zijn er meer dan 300 miljoen mensen met depressieve gevoelens, 264 miljoen anderen kampen met angststoornissen. Erger nog: de aantallen nemen met de jaren toe.

Geef toe: onthutsende cijfers, waar veel menselijk leed achter schuilgaat. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), wil het tij keren. Met een goed doortimmerd actieplan, dat overheden oproept meer te investeren in geestelijke gezondheid. En met een jaarlijkse World Mental Health Day, die het grote publiek bewust helpt maken van deze vaak onderbelichte problematiek. Ook Vlaanderen doet mee. Al maken wij er hier een tiendaagse van. Van 1 tot en met 10 oktober, om precies te zijn.  

“Samen Veerkrachtig” is dit jaar opnieuw het thema van de Werelddag. En dat is geen toeval. Want veerkracht is precies datgene wat je nodig hebt om na een mentale tik een frisse start te nemen. Bij voorkeur met de hulp van een vriend of partner. “Samen Veerkrachtig” , da’s elkaar een helpende hand reiken, een bemoedigend schouderklopje geven. Kortom: zorg dragen voor elkaar. Het kan écht geen kwaad om deze boodschap tien dagen per jaar extra in de verf te zetten, toch?

Wat staat er te gebeuren?

Samengevat komt het erop neer dat er tussen 1 en 10 oktober in heel Vlaanderen honderden evenementen zijn die het thema mentale gezondheid bespreekbaar helpen maken.

Die acties worden mee op touw gezet door verschillende partners. Heb je zelf zin om iets te organiseren rond geestelijke gezondheid? Klik dan door naar de pagina organiseer mee en laat ons iets weten.

Waarom doet Vlaanderen mee?

Een kwart van de Vlamingen worstelt met zijn geestelijke gezondheid. Bijna een op de drie jongeren zegt psychische problemen te hebben. De helft van de Vlaamse werknemers denkt tussen dit en vijf jaar een burn-out te hebben.

Voldoende reden om ook hier actie te voeren. En dat doen we, tussen 1 en 10 oktober onder het motto Samen Veerkrachtig. Op deze website lees je er alles over.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Volg ons  

Een initiatief van   vvgg
ism. 10 partners